Sarım tekniklerine göre en çok bilinen sushi çeşitleri

Sarım tekniklerine göre en çok bilinen sushi çeşitleri
Sushinin temel bileşeni sirkede pişirilmiş yada fermente edilmiş pirinçtir, fakat türevleri arasında doldurmak için kullanılan malzemeleri, çeşitleri ve hazırlama şekilleri bakımdan farklılık gözlenir. Geleneksel ve modern sushi hazırlama teknikleri kullanılarak, çeşitli malzeme ve metodlarla sınırsız sayıda sushi çeşidi hazırlanabilmektedir.

Chirashizushi (Barazushi): Bir tutam pirincin üzerine konulan sashimi ve garnitürler ile hazırlanan sushidir. Chirashizushi yapımında kullanılan malzemeler çiğdir ve pirincin üzerinde sanatsal bir sunuş biçimi ile sıralanırlar. Kamsai-style adını taşıyan bir varyetesinde ise pişmiş ve pişmemiş etler bir arada bulunabilir. Set oluşturmada herhangi bir geleneksel kural gözlemlenmez ve iş, seti hazırlayan ustanın kişisel taktirine, zevkine yada talebe kalmıştır. Hazırlanması diğer sushi türlerine göre daha kolay olduğu için tüketimde sıklıkla tercih edilen bir sushi türüdür.

Inarisuzhi: Bir topak kızartılmış tofunun (soya peyniri) yalnızca pirinç ile servis edilmesi ile hazırlanır. Bununla birlikte bazı varyetelerinde yeşil fasülye, havuç ve gobo ismindeki bir otun üçgen sarılması ile de tüketildiği görülür.

Makizushi: Bildiğimiz sushiye en yakın olan sushi çeşididir. Sarılmış sushi anlamına gelir. Bambu bir mat ile sarılan hali ise ‘makisu’ olarak bilinir. Makizushi, genelde nori olarak bilinen bir çeşit deniz yosununa sarılır. Fakat bazen omlet, soy kağıdı, salatalık yada parilla ile de sarıldığına rastlanır.

Futomaki: Geniş sarılmış makizushiye denir. 5 – 6cm çapında sarılabilir. 3 yada daha fazla malzeme kullanılarak renkler ve tatlar da göz önünde bulundurularak sarılır. Malzemeler arasında deniz mahsülleri başta olmak üzere bitkisel kaynaklara da yer verilebilir.

Hasomaki: İnce sarılan makizushiye verilen isimdir. En fazla bir 2,5 – 3cm kalınlığında sarılır. Genel olarak tek malzeme kullanılır sarılırken. Sıklıkla ton balığı, havuç yada salatalık, bu sushi çeşidinin malzemeleri arasındadır.

Temaki: Elle sarılır. Pirincin içine konulan malzemeler, elle düz bir zeminde yuvarlanarak sarılır. 10cm’den daha kalın olanları vardır ve chopsticks ismindeki çubuklarla yenmesi makbuldür. Temaki sarıldıktan sonra, sushinin sarıldığı norinin kuruma ihtimaline karşı hızla tüketilmesi beklenmektedir.

Uranmaki: Norinin pirincin içinde kalan şeklidir. 2 yada daha fazla malzeme kullanılarak hazırlanır. Ortada kalan norinin üzerinde bir kat pirinç vardır ve içinde de malzemeler. Genellikle servise hazırlanırken susama batırılır. Ton balığı, salmon, yengeç yada karidesle birlikte hazırlanabilir. Avokado ve salatalığa da sıklıkla yer verilebilir.

Narezushi: Fermente edilmiş malzemelerle hazırlanan geleneksel sushinin bir formudur. Sushinin temel malzemesini oluşturan soyulmuş ve temizlenmiş balık, ahşap bir kasede tuzla birlikte uzun süre saklanır. Günden güne dokularındaki suyu kaybeden balık, 6 ay içinde tüketilebilir hale gelir. Eğer yetersiz geldiyse yada daha da lezzetli bir sushi talep ediliyorsa bir 6 aylık periyoda daha muhattap bırakılabilir. Narezushinin en ünlü varyetesi, Biwa Gölü’ndeki yaşayan bir çeşit sazan balığı olan C. auratus grandocolis kullanılarak yapılan funazushidir.

Nigirisuzhi: Eli ile bastırılarak yapılan bir sushi çeşididir. Aşçının ellerinin iç kısmıyla bastırarak hazırladığı pirinç, küçük bir kutu üzerinde sunulan az miktarda wasabi ile birlikte servis edilir. Wasabi ile birlikte sunulan malzemeler, somon, ton yada başka bir denüz ürünü olabilir. Ayrıca bu malzeme ahtapot, deniz / tatlısu yılan balığı yada yumurta da olabilir. Nigiri, genellikle çiftler halinde hazırlanarak servis edilir. Eğer bir set hazırlanıyorsa da, her bir sushinin farklı malzemeler kullanılarak hazırlanması iyidir.

Gunkanmaki: Bu sushinin temel özelliği, elle biçimlendirilen oval şeklidir. Sushinin etrafına sarılan malzemeler arasında istiridye, seaurchin, mayonezli mısır ve çeşitli yöntemlerle pişirilip ince ince kesilen quaill sayılabilir. Aynı şekilde hazırlanan sushinin küre formlu olanına temarizushi ismi verilir.

Yorum Gönder