Dünyadaki en popüler sushi sarımları

Dünyadaki en popüler sushi sarımları
Popüler tüketim kültürünün içinde önemli bir parça haline gelen ve değerini sürekli arttıran sushi sarımları, dünya üzerindeki farklı bölgelerde farklı malzemelerle yapılıyor. Bu malzemelerle hazırlanan bir çok sushi çeşidi var ve hepsinin kendine özgü bir tadı ve tüketim şekli var.

Özellikle bölgesel olarak önemli deniz ürünlerinin sıkça kullanıldığı sushi sarmalarının içine, farklı beslenme alışkanlıklarına göre hiç tahmin etmediğiniz malzemeler dahi girebiliyor!

Şimdi en popüler sushi sarımlarından bir kaçına göz atalım.

Dünyadaki en popüler sushi sarımları


Alaska roll: içine yada dışına çiğ somon sarılarak yapılır. California roll’un bir varyetesidir.

British columbia roll: ızgara yada barbeküde pişirilmiş somon, salatalık, ve tatlı sos ile servis edilir.

California roll: gerçek bir California roll’un içinde yengeç eti, salatalık ve tobiko vardır. Pirinç dışarıda malzemeler içeridedir.

Hawaiian roll: konserve ton balığı, tamago, kampya, komabako ve kırmızı-yeşil yengeç tozu kullanılarak hazırlanır.

Philadelphia roll: krem peyniri cenneti olan Philadelphia, bu malzemeyi sushi yapımında da başarıyla kullanmıştır. Philadelphia krem peyniri ile salatalık yada avokado kullanılarak servis edilir. Ayrıca bu sushinin de vazgeçilmez malzemesi çiğ yada çeşitli yöntemlerle hazırlanmış tütsülenmiş somondur.

Rainbow roll: 6-8 farklı türdeki California roll’un bir arada sunulmuş şeklidir.

Mangoroll: ince ince doğranmış mango, avokado, yengeç, karides ve bir miktar mango püresi ile hazırlanır.



Dünya üzerinde, bu sushilerden farklı şekil ve yöntemlerle hazırlanan farklı roll’lar da vardır. Kırmızı etlerle (büyük yada küçükbaş hayvan etleri) veya beyaz etlerle (tavuk yada hindi etli gibi) hazırlanan teriyaki roll yada yalnızca bitkisel malzemeler kullanılarak hazırlanan çeşitleri vardır.

Ayrıca sushiler yalnızca beyaz pirince sarılmaz. Kahverengi, pembe yada siyah pirinç de Uzak doğu mutfağında önemli bir yere sahiptir. Bu da sushinin dünya üzerindeki hazırlanış ve tüketiliş biçimine renklilik katar.

Avrupa ve Amerika'ya baktığımızda, farklı tekniklerle sarılmış ve satışa sunulmuş sushilerin revaçta olduğunu rahatlıkla görebiliriz. İnsanların klasik fast-food tüketim kültürlerinden uzaklaşarak daha sağlıklı bir yaşam sürme çabaları ve talepleri, besleyicilik ve fayda yönünden son derece iyi bir alternatif ve çözüm olan sushinin tüketicilerin gözünde değer kazanmasına ve talep görmesine imkan tanıyor.

Türkiye'de ise İstanbul, Ankara ve İzmir haricindeki şehirlerde sushinin üretimi ve pazara sunulmasına dair çok az girişim var ve bu belli başlı 3 şehirde dahi yeteri kadar ekonomik sushi restoranı yok. Türkiye'de halen bir lüks tüketim sembolü olarak kabul görse de, sushi üretiminin ve sunumunun ekonomikleştirilerek yaygınlaştırılması, girişimcilere önemli bir kazanç sağlayacaktır.

Sushi ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili kategorimizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

Yorum Gönder