Blockchain teknolojisi, ilk yaygın kullanımını kripto para biriminin tanıtımı sırasında gördü, ancak bugün geniş bir uygulama yelpazesine sahip. Deniz ürünlerinin sudan çıktığı andan itibaren tüketicinin tabağına gelene kadarki aşamalarının tümüne dair bir veri sunan basit bir etiket, balıkçılığı sürdürülebilir hale getirmek için tek başına bile büyük bir yol kat edilmesini sağlayabilir.
Araştırmalar, doğadan avlanan balıkların beşte birinin yasa dışı yollardan yakalandığını ve balık stoklarının %90'ının fazla hasat edildiğini gösteriyor.
ABD Sahil Güvenlik, yasadışı balıkçılığın korsanlıktan daha önemli bir küresel tehdit olduğunu ilan etti. ABD, devriyeleri hızlandırarak yasadışı balıkçılık konusunu ciddiye aldığını gösteriyor.
Ne yazık ki, yasadışı balıkçılık, her zamankinden daha kötü olan küresel bir sorun olmaya devam ediyor. Su ürünleri yetiştiriciliği, yılda 200 milyon tonun üzerinde deniz ürünü üreterek, onu dünyanın temel gıda tedarikçilerinden biri haline getiriyor. Balıkçılık endüstrisi, balıkçılık için yem tedarikini otomatikleştirmek ve kurşunsuz av araçları kullanmak gibi sürdürülebilir uygulamaları da hayata geçirdi.
Yine de endüstri, yasadışı aşırı avlanma uygulamaları ve bununla bağlantılı olarak hak ihlalleri nedeniyle de eleştirildi. Araştırmalar, doğadan avlanan balıkların beşte birinin yasadışı yollardan yakalandığını ve dünyadaki balık arzının %90'ının fazla hasat edildiğini gösteriyor. Bu eylemler, kontrol edilmezse, okyanus ekosistemleri için yıkıcı sonuçlar doğurabilir.
Yasadışı, kayıt dışı ve düzensiz balıkçılık (IUU), balıkçılık endüstrisinde yıllardır bir sorun. Ne yazık ki, yasadışı balıkçılık diğer suç türlerinden farklıdır. Her ülkenin yasa dışı balıkçılığı engellemek için kendi düzenlemeleri olsa da,okyanuslar çok geniş. Bu da faillerin bulunmasını çok zorlaştırıyor.
Özellikle su ürünleri avcılığında daha önemli ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, Blockchain teknolojisinin balıkçlığa yardımının olacağı su götürmez bir gerçek.
Blockchain, işlemleri ve diğer verileri aynı anda birden fazla yerde kaydeden dijital bir sistemdir. Verileri dosyalarda depolayan geleneksel veritabanlarının aksine, bir blok zinciri verileri dijital bloklarda depolar. Tamamlandığında, bu bloklar kapatılır ve başka bir bloğa zincirlenir.
Bu tür bir depolama, zincire veri eklendiğinde yönetimi ve izlemeyi kolaylaştırır. Ayrıca, bir blockchain ağı, yeni veriler mevcut olduğunda eşzamanlı olarak güncellenen işlemlerin kopyalarını tutan birden fazla bilgisayardan oluşur.
Blockchain teknolojisi, ilk yaygın kullanımını kripto para biriminin tanıtımı sırasında gördü, ancak geniş bir uygulama yelpazesine sahip. Tedarik zincirlerinde hareket eden malları izlemek için Blockchain kullanan lojistik şirketleri için paha biçilmez hale geldi.
Birçok endüstri artık "akıllı sözleşmeler" oluşturmak için blockchain teknolojisini kullanıyor. Bu dijital sözleşmeler, sözleşme koşulları karşılandığında hizmetleri otomatik olarak etkinleştirmek için bilgisayarları kullanmakta.
Blockchain ve balıkçılık endüstrisi
Blockchain teknolojisi, su ürünleri endüstrisinin, geleneksel evrak işlerinin asla yapamayacağı şekilde balıkların nerede ve nasıl yakalandığını izlemesine izin verebilir. Dünya çapında yapılan balıkçılık aktivitelerinde, IUU'yu azaltmak için teknolojiyi şimdiden benimsemeye başlıyor.
Balıklar, balıkçının onları nasıl yakaladığını, nerede olduklarını, bir yerden başka bir yere gitmenin ne kadar sürdüğünü ve o yerde ne kadar zaman geçirdiklerini takip eden bir barkod alır. Barkod, tekneden tabağa kadar balığın tüm hikayesini anlatır.
Bunun gibi katı bir gözlem, yasa dışı balıkçıların bulunmasını çok daha kolay hale getirerek, onları balıkçılık düzenlemelerine uymaya zorlar. Ek olarak, bir sunucu oluşturmak için birden fazla bilgisayar kullanılması nedeniyle blockchain teknolojisi neredeyse kurcalamaya karşı korumalıdır.
Bu şekilde kullanılan blockchain teknolojisi tüketicilere de gönül rahatlığı sağlayabilir. Geleneksel izleme yöntemlerini kullanmak, bir balığın etikette yazdığı yerden gelip gelmediğini söylemeyi neredeyse imkansız hale getirir.
Örneğin araştırmalar, her yıl 190.000 ton balığın yanlış etiketlendiğini ve satıldığını, çiftlikte yetiştirilen ve doğal olarak avlanan balıkların karıştırıldığını ortaya çıkardı. Tüketiciler parasını ödedikleri balığı alamadıkları için bu bir tedarikçi markasına zarar verebilir. Tüketicilere, tarandığında balıklarının çıktığı yolculuğun tamamını gösteren bir etiket sunmak, ödedikleri paranın karşılığını aldıkları konusunda güvence verir.
Blockchain teknolojisini kullanmak, daha fazla şirket bunu balıkçılık süreçlerine dahil ettikçe, yasadışı balıkçılık sorununa nihayet karşı koymanın yollarını sağlayabilir. Balıkçılık endüstrisinin bu heyecan verici gelişmelerden nasıl yararlanacağını yalnızca zaman gösterecek.
Bununla birlikte, yasa dışı işlemlerin oranı arttıkça, blok zinciri gibi yeniliklere odaklanmak kritik hale gelecektir. Dünyanın gıda arzı ve beka kabiliyeti tehlikede olduğunda, balıkçılık tedarik zincirindeki herkes sürdürülebilirliği geliştirmek için yeni yöntemler kullanmalıdır.
Kaynak: sustainable-times.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder