Küresel deniz ürünleri ticaretinin değeri 2021'de yeni zirvelere ulaştı. Robobank tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, dünya Covid-19 salgınından çıkmaya devam ederken bu güçlü toparlanmanın 2022 boyunca sürmesini bekliyor. ABD ve Avrupa gibi büyük pazarlar tamamen toparlanırken, Çin yavaş yavaş pandemi öncesi ithalat seviyelerine dönüyor. Birinci sınıf su ürünleri yetiştiriciliği, özellikle çiftlik somonu ve karides olmak üzere on yılın galibi.
Deniz ürünleri, dünyada en çok ticareti yapılan gıda ürünlerinden biri ve talebin önümüzdeki on yılda yüzde 15 daha artması bekleniyor. En çok ticareti yapılan hayvansal protein olan deniz ürünleri, sığır etinin 3,6 katı ve küresel kümes hayvanı ticaretinin 8 katı büyüklüğünde bir ticari değere sahip. 2021 yılında küresel deniz ürünleri ticaretinin değeri $13 milyar artarak $164 milyarı aşan yeni bir zirve yakaladı.
ABD ve Çin talebi artırıyor
ABD, sağlıklı ve sürdürülebilirlik bilincine sahip tüketiciler, özellikle Y kuşağı ve baby boomers arasında, talebin yönlendirdiği deniz ürünleri ithalatı için en hızlı büyüyen pazar. Rabobank Deniz Ürünleri Analisti Novel Sharma, ABD'deki deniz ürünleri ticareti, evde sürekli tüketim ve gıda hizmetlerindeki güçlü toparlanmanın birleşimi nedeniyle 2021'de beklenenden daha fazla toparlandı" diye açıklıyor. Bu faktörler, birçok tür için ithalatın zirve yapmasına ve yüksek değerli türlerin ithalat pazar payında artışa yol açtı. ABD'de uzun vadeli deniz ürünleri talebinin artmaya devam etmesini bekliyoruz.
Çin, kaliteli ürünlerle ilgilenen büyüyen bir orta sınıf ile, en önemli deniz ürünleri pazarlarından biri. Avlanma ve su ürünleri üretimi yerel talebi karşılamıyor ve Çin'i özellikle karides, yengeç ve somon gibi birinci sınıf türler için giderek daha fazla ithalata bağımlı hale getiriyor. Ülkenin ulusal balıkçılığı geliştirmeye yönelik en son planı, iç talebi karşılamak için su ürünleri üretimini genişletmeyi amaçlıyor. Sharma, Kısa vadede hacimlerde önemli bir artış beklemiyoruz ve bu nedenle ticaret akışları üzerinde sınırlı bir etki öngörüyoruz diyor. Çin ithalatı pandemi sırasında darbe aldı ve 2019 seviyelerine tam olarak toparlanamadı. Şimdilik, Covid-19 kısıtlamaları piyasayı etkilemeye devam edecek. Ancak bu önlemlerin geçici olmasını ve ithalatın uzun vadede normal seviyelere dönmesini bekliyoruz.
Somon ve karides yükselişini sürdürüyor
Yetiştiriclik yoluyla elde edilmiş somon, özellikle Avrupa ve ABD'de sağlıklı ve uygun proteine yönelik artan taleple desteklenen, on yılın kazanan protein kaynaklarından biri. Ticari değer olarak baktığımızda 2020'de düştü, ancak tüketicilerin evde daha fazla balık pişirmeye devam etmesiyle toparlandı. Pandemi sonrası, somon ticaretinin değeri, artan talep ve kısıtlı arz büyümesi nedeniyle fiyatların yükselmesiyle birlikte arttı. Büyümenin devam etmesi için hacimlerin genişletilmesi gerekli olacak diye uyarıyor Sharma.
Karides, ihracatçıların talep değişikliklerine hızla yanıt vermesini sağlayan kısa üretim döngüleri ile ticareti yetiştiriciliği en fazla yapılan deniz mahsülü türüdür. Rabobank'a göre karides ticareti bir dönüm noktasında. 2021'deki rekor talep ve arzın ardından bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren fiyatlar düşüyor. Talep ve fiyatlar düşerken maliyetler (yem, navlun, enerji) hala yüksek ve çiftçi karlılığını etkiliyor. Sharma, Bu düşen talep muhtemelen kısa vadeli bir ticaret düşüşüne neden olacak diyor. Yine de, karides endüstrisinin büyümesine inanıyoruz. Sektör, karidesin evrensel çekiciliği olan sağlıklı ve uygun bir deniz ürünü olarak konumu göz önüne alındığında, güçlü, uzun vadeli taleple destekleniyor.
Kaynak: research.rabobank.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder