EUMOFA'nın Avrupa Birliği'ndeki balık tüketimine ilişkin en son piyasa verileri, Birlik sınırları içindeki tüketicilerin daha fazla balık ve deniz mahsülü yediğini, ancak deniz ürünleri açığının artmaya devam ettiğini gösteriyor.
EUMOFA, Avrupa Birliği Balık Pazarı'na yönelik hazırladığı kapsamlı bakış raporunun 2022 sürümünü yayınladı. Rapor, Avrupa Birliği içindeki balıkçılık ve su ürünleri pazarının kapsamlı bir analizi olması nedeniyle deniz ürünleri sektöründeki tüm oyuncuları yakından ilgilendiriyor. Neyin üretildiği, ihraç edildiği, ithal edildiği, ne zaman ve nerede, nelerin, kimler tarafından tüketildiği ve ana trendlerin neler olduğu sorularını yanıtlıyor.
Covid-19 deniz ürünleri tüketimini etkilemeye devam ediyor.
2021'de AB-27'de balık ve deniz ürünlerine yönelik hane halkı harcamaları 2020'ye göre yüzde 7 artarak 2019 ile 2020 arasında halihazırda kaydedilen artış eğilimini sürdürdü. Bu, balıkçılık ve su ürünleri fiyatlarındaki yüzde 1,5'lik enflasyondan çok daha yüksekti. AB hane halklarının, büyük olasılıkla evde kalma gerekliliklerinden ve dolayısıyla evde tüketimde artışa yol açan Covid-19 salgınının kalıcı etkilerinden dolayı gerçekten de bu ürünler için daha fazla para harcamış olduğu. Bununla birlikte, Euromonitor tahminlerine göre ev dışı tüketim de arttı, büyümenin devam etmesi ve ardından 2024-2026 döneminde istikrar kazanması bekleniyor.
AB ticaret dengesi Euro / Nok paritesi nedeniyle olumsuz yönde değişiyor
Artan ithalat ve azalan ihracat nedeniyle 2021'deki açık, 2020'ye göre yüzde 10 veya €1,80 milyar daha yüksekti. Euro'nun Norveç Kronu karşısında değer kaybetmesi, AB'nin en büyük tedarikçilerinden biri olan Norveç'ten yapılan ithalatı daha pahalı hale getirdi. Ayrıca, kademeli olarak yeniden açılmaya başlayan HoReCa sektörüne yönelik yüksek değerli türlerde önemli bir artış oldu.
Arz ve görünür tüketimde on yılın en düşük seviyeleri görüldü
2019'dan 2020'ye kadar, balıkçılık ve su ürünleri ithalatı ve üretimi düştü; ikincisi, 2011-2020 on yılında kaydedilen en düşük miktarlardan birine ulaşan toplam arzdaki düşüşe en büyük katkıyı yaptı. Bu azalmalar, tedarik zincirinin çeşitli aşamalarını ve uluslararası mal akışını ilgilendiren lojistik ve üretim faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkiler açısından pandeminin sektör üzerindeki sonuçlarıyla ilişkili olarak görülebilir.
İhracat da azaldı; yine de, tahmini AB görünür tüketimi (toplam arz eksi ihracatın sonucu), 2020'de 10,41 milyon ton canlı ağırlık eşdeğeri (kişi başına 23,28 kg) oldu ve bu da on yılın en düşük seviyesini temsil ediyordu. AB düzeyindeki olumsuz eğilimin aksine, birkaç ülke için hafif artışlar oldu, en yüksek tahmin ise +%6 ile Bulgaristan içindi.
Avrupa Birliği'nde en çok tüketilen mahsüllerin durumlarına genel bakış
Somon: 2020'den 2021'e kadar AB ithalat değerindeki güçlü artışa, HoReCa segmentinin yeniden açılması nedeniyle ithal miktarlarında ılımlı bir artış eşlik etti.
Ton balığı: 2020'de ton balığı filetosu ithalatı, AB'ye ithal edilen ana ürün olarak bütün ton balığının yerini aldı. Bu trend 2021'de de devam etti; ithal filetolar 2020'deki miktarlarla yaklaşık 190.000 ton arasında biterken, bütün ton balığı ithalatı yüzde 21 düştü. Ağustos 2022 sonu itibarıyla ithalat açığı genişlemeye devam etti. 2022'nin ilk 8 ayında ithalat fiyatlarında sert artış kaydedildi.
Alaska mezgiti: AB ithalatı, Çin'in, ürüne daha az erişilebilir olması nedeniyle 2021'de 10 yılın en düşük seviyesini gördü. Ayrıca pandemi sırasında ABD'de üretilen mezgit, uygun fiyatı nedeniyle ABD pazarında popülerlik kazandı ve bu da AB pazarında bulunabilirliğin azalmasına neden oldu. Öte yandan, AB'nin Rusya'dan Alaska mezgiti ithalatı 2020'den 2021'e miktar ve değer bazında sırasıyla yüzde 29 ve yüzde 31 arttı. 2022'nin ilk yarısında en yüksek seviyede.
Atlantik uskumrusu: AB ihracatı 2021'de 4 yılın en yüksek seviyesini tamamladı. 2022'nin ilk 8 ayında ihracat fiyatları Asya ve Afrika pazarlarından gelen güçlü talebin etkisiyle yaklaşık yüzde 20 arttı. Eylül 2022'nin sonunda Norveç, İzlanda, Faroe Adaları ve Birleşik Krallık, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 3 daha fazla uskumru çıkardı.
Levrek ve çipura: 2021'de her iki türün AB su ürünleri üretimi küresel üretimden (AB dahil) daha fazla arttı. Üye Devletler arasındaki ticaret akışları, 2020 yılına kıyasla levrek fiyatlarında yüzde 6 artış ve çipura fiyatlarında yüzde 3 düşüş gösterdi. 2022'de AB üretiminin artmaya devam etmesi bekleniyor. 2022 yılının ilk yarısında ise fiyatlar oldukça arttı.
EUMOFA'nın yayınladığı yeni raporu ücretsiz olarak indirmek için aşağıdaki linki ziyaret edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder