İskoç araştırmacılardan oluşan bir ekip, küresel bir ilk olduğuna inanılan naylon üretiminde kilit bileşenlerden birini oluşturmak için balık işleme atıklarının kullanılabileceği yeni bir biyo-tabanlı süreci araştırıyor.
Impact Solutions'tan plastik uzmanları, Edinburgh Üniversitesi'nden biyoteknoloji araştırmacıları Dr Stephen Wallace liderliğindeki, deniz ürünleri üreticisi Farne Salmon, Labeyrie Fine Foods'un bir parçası ve Endüstriyel Biyoteknoloji İnovasyon Merkezi (IBioIC), sentetik giysi üretimine daha çevre dostu, döngüsel bir yaklaşımın fizibilitesini araştırıyor - özellikle naylonun habercisi olan adipik aside odaklanıyor.
Grup, balık işlemeden üretilen atık maddeleri alıyor ve balık atıklarının yağlı bileşenlerini çıkarmak için biyolojik enzimler kullanıyor. İleri moleküler biyoloji sayesinde, genetiği değiştirilmiş bakteriler daha sonra yağlı bileşenleri adipik asit ve faydalı yan ürünlerin bir karışımına dönüştürebilir.
Fizibilite çalışması, tipik olarak petrokimyasallardan türetilen adipik asit üretimi için sürdürülebilir, biyo-tabanlı bir alternatif bulma yolunda önemli bir adımı işaret ediyor. Mevcut süreçte yer alan adımların çevre üzerinde önemli bir etkisi vardır. Atık azot oksit, sürecin birçok yan ürününden biridir ve bazı raporlar bunun iklime CO2'den daha zararlı olabileceğini belirtmektedir.
Naylona ek olarak, adipik asit, bina yalıtımı ve mobilya yastıklaması gibi poliüretan bazlı ürünlerin yanı sıra kozmetik, yağlayıcılar, farmasötikler ve gıda katkı maddeleri ve tatlandırıcılar da dahil olmak üzere bir dizi üründe kullanılmaktadır.
Birleşik Krallık'ın balık işleme endüstrisi tarafından yıllık olarak 492.000 ton kadar atık yaratılmaktadır – işleme tesislerinin temizlenmesi sırasında toplanan balık kalıntıları, yağlar ve atık sudan oluşmaktadır. Halihazırda, atık ya pahalı ve enerji yoğun arıtma ve ayırma işlemlerinden geçmeli ya da hayvan yemi veya gübre gibi düşük değerli ürünlerde kullanılmalıdır, ancak bu yeni süreç atık malzeme için alternatif kullanımları ortaya çıkarabilir. Fizibilite çalışmasında kullanılan atıklar Farne Salmon tarafından sağlanıyor ve çöplük için atıkların ortadan kaldırılmasına yönelik kararlılığını sürdürüyor.
IBioIC iş katılımı direktörü Liz Fletcher şunları söyledi: "Petrokimya tabanlı süreçlere sürdürülebilir biyo-tabanlı alternatifleri keşfetmek, İskoçya'nın net sıfıra ulaşma çabalarında önemli bir adımdır ve bunun bir parçası olarak ortak ürünlerden daha fazla yararlanmak ve endüstriyel atıklardan değer elde etmek için büyük bir fırsat vardır.Bunun gibi değerli işbirlikçi araştırmaları desteklemek, IBioIC'in daha döngüsel bir ekonominin gelişmesine ve büyümesine olan bağlılığının altını çiziyor, çeşitli inovasyon projeleri ve Sıfır Atık İskoçya gibi kuruluşlarla ortaklıklar, yeni fırsatların kilidini açmaya başlıyor."
Labeyrie Fine Foods çevre ve proje yöneticisi Angus Forbes şunları söyledi: "Misyonumuz, günlük faaliyetlerimizin tüm yönlerini ve etkilerini yöneten ve özellikle günlük olarak etkilediğimiz kıt kaynakları tam olarak kullanan daha sürdürülebilir bir işletme olmaktır. Atık akışlarımız son yıllarda önemli bir odak noktası olmuştur ve mümkün olan her yerde bunları ileri işleme için hammadde olarak kullanmak için öngörü ve teknolojiye sahip işletmelere yönlendirmek için yollar bulduk. Bu nedenle, bu projede yer almaktan mutluluk duyuyoruz."
Kaynak: theaquaculturist
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder