Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyadaki en önemli gıda ve biraz daha özel olarak belirtmek gerekirse, protein kaynaklarından birisi olduğu şu günlerde, Türkiye'de çipura ve levrek, Norveç'te ve Kanada'nın doğu kıyılarında somon, Uzakdoğu'da ise karides önde giden su ürünlerinin başında geliyor. Avrupa'da ise Fransa başta olmak üzere kıyılarda kabuklu yumuşakça su ürünlerinin yetiştiriciliği yapılıyor.
Su ürünlerinin ülke ekonomilerine yaptığı katkılar düşünüldüğünde sofralık balık yada karides ve midye-istiridye gibi kabuklu yumuşakçalarını yetiştiriciliğinin önemi günden güne artıyor. Örneğin Türkiye'de de karides ve midye üretimi konusunu ciddiye alarak üretim yapmaya başlayan yeni nesil girişimciler var.
Denizlerde halihazırda var olan stokların aşırı avcılık, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile buna bağlı olarak türlerin göçü ve istilacılık neticesinde azalması, deniz ürünleri yetiştiriciliğini bir kademe daha önemli kılıyor. Bu da denizde yapılan yetiştiricilikte kullanılan türlerin daha fazla çeşitlenmesini teşvik eden en önemli nedenlerin başında geliyor.
İstiridye de, yetiştiriciliği yapılan alışılagelmiş su ürünlerinin arasında dikkat çekici bir kabuklu yumuşakça. Bir porsiyonunun neredeyse %10'unu oluşturan protein içeriği ve insanların bağışıklık sistemi için oldukça faydalı olan yüksek çinko ile istiridye, aynı zamanda cinsel gücü arttıran afrodizyak gıdalar arasında da sayılan önemli bir deniz ürünü.
Florida Sea Grant ve Florida Üniversitesi'nin Gıda ve Tarımsal Bilimler Enstitüsü tarafından hazırlanan ve başlangıç seviyesinde istiridye yetiştiriciliğini tarif eden online kurs, istiridye yetiştiriciliği konusunda kendini geliştirmek ve dünyanın farklı yerlerinde, uygun koşullarda istiridye yetiştiriciliği yapmak isteyenlere yol gösterici bir kılavuz niteliğinde.
Herhangi bir ücretin ödenmediği online kursların tüm içeriğinin 2021 yılı içinde tamamlanması planlanıyor ve kursu bitirenlerin, kurs bitiminden sonra da sınırsız şekilde erişimin sağlayacağı vurgulanıyor.
Ücretsiz ve online istiridye yetiştiriciliği kursuna katılmak için buraya tıklayarak üye olabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder