COVID 19 ile tüm dünyada daha da şiddetlenen tür ikamelerine karşı yeni bir teknoloji parmaklarımızın ucunda. Peki bu elde taşınabilen yeni DNA analizi teknolojisi, ikame deniz ürünlerini belirlemede bize yardımcı olabilecek mi?
LeeAnn Applewhite, 2015 yılında ticari deniz ürünleri numuneleri üzerinde DNA analizi yapmaya başladığında, orfoz ve snapper'dan yayın balığı ve karidese kadar değişen türlerin yüzde 75'i yanlış etiketlendi.
Binlerce örneği test ediyorduk… ve bazıları kasıtsız olarak yanlış etiketlemeydi dedi Applied Food Technologies'in kurucu ortağı ve başkanı Applewhite, "Orfoz veya snapper gibi türlere sahip bir hedef dışı türdü, ancak tüm yük hatalı bir şekilde etiketlenmedi.
Rakamlar düşse de (Applewhite, 2019'da deniz ürünlerinin yalnızca yüzde 20'sinin yanlış etiketlendiğini tahmin ediyor) dolandırıcılık sektörde bir sorun olmaya devam ediyor.
On yıldan uzun bir süre önce deniz ürünleri sahtekarlığıyla mücadele etmek için bir kampanya başlatan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Oceana, benzer rakamlar bildirdi: Deniz Ürünleri İthalat İzleme Programında toplanan örneklerde, test edilen beş balıktan biri yanlış etiketlendi.
Rakamlar düştü, ancak pandemi sorunu daha da kötüleştirdi.
Applewhite, COVID'den sonra bir toplama görüyoruz çünkü birçok deponun dondurucularında ürün var ve ardından [restoranlar ve kurumlar] kapandı, bu yüzden şimdi ellerinde ne varsa satıyorlar diye açıklıyor Applewhite. 2021'de [tür ikamesinde] bir artış gördük; başladığımız zamanki yüzde 75'e yakın değil ama yüzde 50'ye yakın.
Dolandırıcılık, vahşi yakalanmış deniz ürünlerinde daha yaygındır. Applewhite, pazarın hem kasıtlı hem de kasıtsız yanlış etiketlemeye izin verdiğine inanıyor, ancak dolandırıcılık hala su ürünleri faaliyetlerini etkiliyor. Aslında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün bir raporu, balıkların hazır balık yemlerine yüksek oranda işlendiğinde tür ikamesi ve yanlış etiketlemenin tespit edilmesinin özellikle zor olduğunu buldu.
Konu hakkında endişelenen bazı operatörler teknolojiye yöneldi. 2019 yılında uluslararası yem üreticisi BioMar, su ürünleri yemlerinde kullanılan deniz ürünleri için bir DNA testi geliştirdiğini duyurdu. Sürdürülebilirlik direktörü Vidar Gundersen yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: Dünyanın en büyük deniz ürünleri pazarlarının çoğunda dolandırıcılık raporları, değer zinciri boyunca doğru ve güvenilir izlenebilirlik verilerinin önemini vurguluyor… Bu yeni DNA tabanlı testin çok önemli bir rol oynamasını bekliyoruz. tüketici ve paydaş güveni oluşturmaya odaklanan çabalarda.
Aquaculture Research'da yayınlanan bir çalışmada, su ürünleri yetiştiriciliği operasyonları için ticari balık yemlerinin ve yemlerinin bileşimini test etmek için DNA analizi kullanılmış ve şu sonuca varılmıştır: balık yemi üreticilerinin sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğine bağlılıklarını göstermelerine izin veren su ürünleri yemlerini belgelemek için moleküler metodolojilere ihtiyaç vardır.
DNA teknolojisi şimdilik en iyi şey fakat işler daima değişiyor.
Tek dokunuşla çalışan bir araç?
DNA testi, ürün ikamesini tespit etmeyi kolaylaştıran ve hızlandıran teknolojilerden yalnız biri. Son icat ise MasSpec Pen. Araştırma gösteriyor ki elde taşınabilen bu cihaz, öncelikli olarak temas halindeki tümörleri tespit etmek için geliştirildi, ayrıca kalemin ucunun örneğe basit bir dokunuşla balığın türünü tespit etmek için de kullanılabilir.
Bu işlem 15 saniyeden daha kısa süre alıyor, yani geleneksel polimeraz zincir reaksiyonu - PCR olarak da bilinen geleneksel DNA analizinden 720 kat daha kısa ve sonuçlar test edilen örneklerde %100 kesinlik taşıyor.
Deniz ürünleri için, Atlantik ve sockeye somonunu doğru şekilde ayırabildiğimiz için heyecanlandık çünkü Atlantik somonu genellikle çiftlikte yetiştirme ve sockeye doğadan yakalanmış farklı beslenme çevrelerine sahip dedi Austin'deki Texas Üniversitesi'nden baş araştırmacı Abigail Gatmaitan Advocate'e.
Teknolojinin dezavantajları da yok değil: MasSpec Pen bir kütle spektrometresi ile kullanılmalıdır; test tesisleri genellikle oldukça büyük ve pahalı ekipmanlara sahip olabilir, ancak makinenin yokluğunda, sahtekarlığı tespit etmek için numunelerin yine de bir laboratuvara gönderilmesi gerekir. Bu işlem birkaç gün sürebilir.
Gatmaitan şu anda, teknolojiyi daha erişilebilir hale getirmek, kullanımını genişletmek ve tür tanımlamasını hızlandırmak için cihaza portatif bir el tipi kütle spektrometresi eklemek için çalışıyor.
MasSpec Pen teknolojisi, numuneleri hızlı ve doğru bir şekilde analiz ederek bir seferde daha fazla numunenin işlenmesine olanak tanıyarak deniz ürünleri sahtekarlığının önüne geçilmesine yardımcı olacaktır diye açıkladı. Bu, dolandırıcılığın daha erken yakalanma olasılığını artıracaktır.
Başka bir sorun daha var: MasSpec Pen o kadar yeni ki, Applewhite'a göre mevcut veritabanı, yaygın balıklar için 12 işaretle sınırlı ve bu, yaklaşık 30.000 türden gelebilecek örneklerle başa çıkmak için yetersiz. Teknoloji hala emekleme aşamasında ve mevcut DNA analiz yöntemlerinin on yıl gerisinde kalıyor, diye ekledi.
Bunun yerine Applewhite, geliştirilmekte olan ve tür tanımlaması için DNA dizilimi kullanan el cihazlarının daha fazla umut vaat ettiğine ve "önümüzdeki birkaç yıl içinde" ticari olarak bulunabileceğine inanıyor.
Balık genomunda belirli bir yerde proteinlerin baz çiftlerini sıralamak için doku örneklerini kullanan DNA dizilemesinden farklı olarak, MasSpec kalemi balık türlerini belirlemek için karnosin, anserin, süksinik asit, ksantin ve taurin gibi moleküler bileşenleri çıkarır. Araştırmacılar, MasSpec kalemini kullanarak test edilen türleri yüzde 100 doğrulukla (ve çok daha hızlı) belirleyebilmiş olsa da, Applewhite DNA dizilemenin tür tanımlaması için üstün bir yöntem olduğuna inanıyor.
Piyasada hangi aracın tutunacağını kanıtlasın, deniz ürünleri sahtekarlığını caydırmaya olan ilgi sektör için olumlu bir trend: DNA teknolojisi şu anda en iyisi ama işler her zaman değişiyor dedi. Her zaman yeni teknolojilere bakıyoruz çünkü bunu sektör için mümkün olduğunca hızlı ve doğru bir şekilde yapmak istiyoruz.
Kaynak: aquaculturealliance.org
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder