![]() |
Fotoğraf: Eric McLean |
Su ürünleri tedariğinin önemli limanlarını barındıran Güney Doğu Asya'nın öne çıkan şehir devletlerinden olan Singapur'da, yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerinin daha sürdürülebilir şekilde ve çevreyle daha uyumlu kaynaklarla beslenmesini sağlamak için yeni bir girişim başlatıldı.
2019 yılından itibaren dünyayı küresel ölçekte etkileyen COVID19 pandemisinin etkisiyle gözle görülür şekilde eksikliği görülse de, küresel rotalarda düzenli seyahat eden ticari jetlerde tüketilen yiyeceklerden kalanları, su ürünlerinin beslenmesinde protein kaynağı olarak yaygınlaşmayı sürdüren böcekleri büyütmek için bir çözüm olarak kullanmak isteyen Blue Aqua Food Tec, Singapur'da, küresel bir hava hizmetleri sağlayıcısı olan dnata ile bir anlaşmaya (MoU) vardı.
Blue Aqua Food, şu anda, yeme dönüştürülmek için geleneksel kaynakları kullanmak yerine daha fazla sürdürülebilirlik ve doğru kaynak kullanımını iyileştirmek için, atıkları ve atık olarak ayrılacak durumdaki yiyecekleri kaliteli böcek proteinine dönüştürmek üzerine çalışıyor.
Blue Aqua'ya göre geleneksel proteine kıyasla böcek proteini, sürdürülebilir bir çözüm. Çünkü daha düşük toprak ve su kullanımının yanı sıra, düşük karbon ayak iziyle geleneksel protein kaynaklarının elde edilmesine oranla çok yüksek verim sunar. Ortaklık, Singapurlu çiftçilere yerel olarak üretilen ve geleneksel olarak ithal edilen hayvan yemine sürdürülebilir erişim sağlayacak.
MoU, Blue Aqua ve dnata arasında bir Sıfır Atık ana planının geliştirilmesi ve uygulanmasına odaklanacak olan daha derin bir ortaklığın başlangıç noktası. Hava hizmetleri sağlayıcısı, ikram hizmetleri için yerel olarak yetiştirilen deniz ürünlerini satın almak üzere tedarikçi listesine Blue Aqua'yı da ekleyecek.
Dnata’nın Asya Pasifik bölge CEO'su Dirk Goovaerts şunları söyledi:
Gıda israfını daha da azaltmak ve yerel gıda üretimi tedarik zincirini desteklemek için Blue Aqua ile ortak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu girişim, müşterilerimiz ve çevremizdeki topluluklar için en yüksek değeri sunarken çevresel ayak izimizi en aza indirmemize yardımcı olacak.Blue Aqua International Group CEO'su ve kurucusu Dr. Farshad Shishehchian şunları söyledi:
Blue Aqua, başlangıcından bu yana sürdürülebilir ve pratik çiftçiliğin güçlü bir savunucusu oldu, dnata ile olan bu ortaklık mükemmel bir uyum. Singapur'dan başlayarak ağımız aracılığıyla küresel olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde döngüsel bir ekonomi geliştirmek için gıda teknolojisindeki çabalarımızı büyütmekten heyecan duyuyoruz.
![]() |
Fotoğraf: Shawn Ang |
Bu, Singapur’un Sıfır Atık Ülkesi olma vizyonuyla uyumludur, bu da geri dönüşüm oranının yüzde 70’e çıkarılması gerektiği anlamına geliyor.
Singapur ayrıca 2030 yılına kadar gıdanın yüzde 30'unu yurt içinde üretmeyi hedefliyor. Bu hedef, su ürünleri yetiştiriciliğinin sonuca ulaşmakta önemli bir rol oynadığını öngören bir strateji.
Bununla birlikte, yerel çiftlikler, programın azaltmayı amaçladığı ithal yem ve hammaddelere hala büyük ölçüde bel bağlıyor.
thefishsite.com'daki yazıdan Türkçe'ye çevrilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder