Karantinalar sırasında deniz ürünleri tedarikini korumak için, birçok hükümet gıda işleme ve gıda perakende satışını "temel iş" olarak belirledi ve bu işletmelerin evde kalma emirlerine rağmen açık kalmasını sağladı. Hükümetler ve deniz ürünleri endüstrisi, pandemi devam ederken işçi sağlığını korumak için önlemler aldı. Bu, ekstra temizlik adımlarını, işleme sırasında koruyucu ekipmanı yayınlamayı ve mümkün olduğunda uzaktan çalışmaya geçişi içeriyordu. Deniz ürünleri endüstrisinin bazı kısımları salgının ilk aşamasını atlatmış olsa da, birçok işletme ve bireysel operatör mevcut pazarda ayakta kalmayı başaramadı.
Zengin ve sanayileşmiş ekonomiler Covid-19'un en kötü etkilerini hafifletmek için "ne gerekiyorsa yapabilirler", ancak düşük ve orta gelirli ülkeler "ellerinden geleni yaparlar". Bu durumda, STK'lar su ürünleri sektörü için devlet yardımını artırdı ve destekledi. Hindistan ve Güney Afrika'da araştırmacılar, FAO, Dünya Bankası ve WorldFish'in hükümet müdahalelerini iyileştirmek için politika önerileri ve uzmanlık sağladığını keşfettiler. Ocak ve Mayıs ayları arasındaki başlıca sonuçlar, deniz ürünleri için fiyat tabanları ve gıda güvencesi olmayan insanlara balıkları dağıtmak için gıda bankalarının kapasitesinin oluşturulmasıydı.
Pandemide geçen bir yıl olan kilit soru, kısa vadeli başa çıkma önlemlerinin yerini deniz ürünleri sektörünü güçlendirecek uzun vadeli stratejilerin ne zaman alacağıdır.
İleri bakmak: orta ve uzun vadede araştırılması gerekenler var.
Araştırmacılar ayrıca bir dizi orta ve uzun vadeli araştırma önceliği belirlediler.
"Stratejik araştırma yatırımlarına rehberlik etmek için bir dizi acil ve uzun vadeli araştırma ihtiyacı öneriyoruz ve önerilen araştırma boşluklarını dolduran yeni çalışma örneklerini gösteriyoruz. Covid-19 ayrıca deniz ürünlerinde çalışan veya bunlara bağımlı olan belirli grupların savunmasızlığını da vurguladı. Geçmiş şoklardan alınan derslerle birleştirilen erken başa çıkma ve uyarlanabilir tepkiler, sektörde direnç oluşturmak için atılacak adımlar konusunda bilgilendirmeye yardımcı olabilir "diye yazdılar.
Orta vadede: anket araçlarını daha iyi kullanmamız gerekiyor.
- Fiyat ve üretim verilerini tamamlamak için, desteği deniz ürünleri sistemindeki savunmasız aktörlere yönlendirmek için COVID-19'un deniz ürünleri değer zincirlerinde ve deniz ürünleri tüketicilerinde her seviyede çalışan insanlar üzerindeki etkilerini belgelemek ve daha iyi anlamak için anket araçlarını kullanın.
- Değer zincirinde, deniz ürünleri arz ve talebindeki değişimlere uyum sağlamış aktörlerin vaka deneyimlerini belgeleyin ve paylaşın, böylece stratejilerinden alınan dersler daha geniş çapta benimsenebilir.
- Gelecekteki şoklara daha hızlı ve koordineli yanıtlar sağlamak için COVID-19'un toplumsal etkileri hakkında bilgi alışverişini kolaylaştırmak için açık veri ve veri paylaşım platformlarını iyileştirin.
Uzun vadede: analiz yeteneklerimizi iyileştirmek, sonraki krizlerde sürdürülebilir bir yol bulmamızı sağlayacak.
- Küçük ölçekli balık üreticilerinin ve tüccarlarının 'tropikal çoğunluğunu' desteklemek için gelecekteki müdahale stratejilerini tasarlamak, diğer gıda sektörlerindeki sosyal güvenlik ağı programlarından dersler almak ve Gıdaya İnsan Hakkı uygulamasında deneyim kazanmak.
- Boşa harcanan balıkları azaltmak ve değer zincirlerinin tüketicilerin beslenme ihtiyaçlarına ve talep tercihlerine yanıt vermesini sağlamak için genellikle farklı tüketici türleri (özellikle de LMIC'lerde) tarafından tüketilen balık fiyatlarını ve ticaret hacimlerini izlemek için bilgi sistemlerini iyileştirin. Bu, moleküler / DNA analizine dayalı türlerin ve stokların tam izlenebilirliğini içerebilir.
- Direnç araştırmasını, su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık sisteminin besinsel olarak deniz ürünlerine en fazla bağımlı olan ve istihdam yoluyla düşük gelirli değer zinciri aktörlerinin gıda güvenliğini destekleyen kısımlarına odaklayın
- Dayanıklılık 'sıcak noktalarını' belirlemek ve bunlardan öğrenmek için, deniz ürünleri değer zincirleri için sosyal ekonomik ve çevresel yönleri içeren bir değerlendirme çerçevesi ve dayanıklılık göstergeleri geliştirin ve uygulayın.
- Gelecekteki krizle başa çıkma stratejilerini ve iyileştirme çabalarını daha iyi tasarlamak için, şokun sektördeki istihdam, göç, üretim ve işleme teknolojilerinin benimsenmesi üzerindeki zamansal etkilerini inceleyin.
- Gelecekteki sistem şokları sırasında ve sonrasında kaynakları sürdürmenin yollarını belirlemek için doğal kaynak sistemleri üzerindeki anlık ve uzun vadeli etkileri inceleyin.
Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörlerinin, COVID-19 ve diğer büyük ölçekli rahatsızlıklar için dayanıklılık açısından diğer gıda sektörlerinden nasıl farklı olabileceğini veya olmayabileceğini anlayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder