B12 vitamininin insan vücudu üzerindeki etkileri - Bölüm 2

B12 vitamininin insan vücudu üzerindeki etkileri  - Bölüm 2


B12 Vitamini ve Sinirler

Belki de B12 vitamininin en önemli uzun vadeli etkisi, omurilik ve beyin dahil olmak üzere merkezi sinir sistemindeki işlevidir. Burada vitamin, miyelin kılıflarının oluşumunda rol oynar: kabaca elektrik kablolarının izolasyonu ile karşılaştırılabilecek, sinirlerin etrafında koruyucu bir örtü. Multipl skleroz (MS) gibi hastalıklarda bu koruyucu tabaka yok edilir, yani sinirler artık sinyallerini doğru bir şekilde iletemezler. Bu tür durumlar ayrıca demiyelinizan hastalıklar olarak adlandırılır ve B12 eksikliğiyle yakından ilişkili olduğundan şüphelenilir. Her şeyden önce, B12 ve MS arasında bir bağlantı olduğundan şüpheleniliyor, ancak şu ana kadar yeterince araştırılmamış.

B12 Vitamininin Sinirler Üzerinde Yenileyici Etkisi Var

Sonuç olarak, B12 vitamininin sinirlerin yenilenmesinde önemli bir rol oynadığı ve bu nedenle çok çeşitli hastalıklar için potansiyel bir terapötik ajan olarak uygulanabileceği söyleniyor. Sıçanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, şimdi çok yüksek dozlarda metilkobalaminin, sinirlerin yenilenmesini büyük ölçüde artırabildiği ve bunun bir dizi hastalığın tedavisinde çok yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Ancak, insan çalışmaları henüz yapılmamıştır.

B12 vitamini deneysel olarak incelenmiş ve MS, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromunun (CFS) tedavisinde başarıyla kullanılmıştır. B12'nin hangi çalışmalarının burada rol oynadığı henüz tam olarak belli değil. MS'de vitaminin miyelin oluşturan özelliği anahtar faktör olarak öne sürülürken; fibromiyalji ve CFS'de B12'nin homosistein depresan veya nitrik oksit süpürücü olarak özelliklerinin olumlu sonuçlardan sorumlu olduğu ileri sürülmüştür.

B12 Vitamini ve Beyin

Vitamin ayrıca beynin gelişiminde merkezi bir rol oynar. Bazı nadir kalıtsal hastalıklar, B12 koenzimleri, metilkobalamin ve adenosilkobalamin sentezini engeller. Bu hastalıkları inceleyerek, artık vitaminin serebral gelişim ve işlevin merkezi olduğunu biliyoruz. Onsuz beyin zayıf bir şekilde gelişir ve potansiyel olarak bir dizi rahatsızlığa ve az gelişmiş bilişsel yeteneklere yol açar. 

Katı vegan ve vejeteryan diyetleri ve B12 eksikliği olan çocuklar üzerinde yapılan çalışmalar, beyinde önemli ölçüde az gelişmişlik, daha düşük bir beyin kütlesi ve dezavantajlı bir zihinsel gelişim gösterdi. Bununla birlikte, bu tür olumsuz sonuçlarla genellikle B12 takviyeleri yoluyla mücadele edilebilir (10-16). Bir kez daha, B12 eksikliğinin neden olduğu beyin hasarının çoğundan sorumlu olan sinirlerin miyelinleşmesidir. Ancak, B12 ile ilişkili S-adenosilmetiyonin eksikliğinden kaynaklanan farklı metilasyon süreçleri, nöropsikiyatrik problemlerde nedensel olarak yer alıyor gibi görünmektedir.

B12 vitamini ve kan hücrelerinin yapımı

Kırmızı kan hücreleri, akciğerlerimizden vücudumuzdaki dokulara oksijen taşır. Ayrıca karbondioksit - hücre işleyişinin toksik bir yan ürünü - bu dokulardan daha sonra atıldığı yer olan akciğerlere geri taşırlar.

Bir kişinin aşırı kanama veya düşük demir gibi anemi geliştirmesinin başka nedenleri olsa da, sağlıklı B12 vitamini seviyelerini korumak, bunu önlemenin bir yoludur. 

b12-vitamin.com adresindeki yayından Türkçe'ye çevrilmiş ve adapte edilmiştir.  

Yorum Gönder