Çinko: Bağışıklık sistemi, büyüme ve vücut işlevleri ile ilgili bağlantıları neler?

Çinko'nun bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve büyüme ile ilgili faydalarından daha önce de bahsetmiştik. Şimdi çinkonun bu işlevlerle ilgili faydalarına daha yakından bakalım.

Bağışıklık sistemi

C vitamini, soğuk algınlığı ile mücadelede faydalı olabilecek tek besin değildir. Aslında, son araştırmalar, C vitamininin çoğumuzun düşündüğü kadar güçlü olmadığını ve çinkonun aslında virüsler ve bakterilerle savaşmada daha yararlı olabileceğini gösteriyor.

Çinko, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için önemlidir. Vücudunuzdaki T lenfositleri aktive etmeye yardımcı olur. T hücreleri size iki şekilde yardımcı olur. Bağışıklık tepkilerini kontrol eder ve düzenlerler ve enfekte hücrelere saldırırlar. Ayrıca vücutta çinko eksikliği, çocuklarda ve yaşlılarda zatürre ve bazı enfeksiyon riskini artırabilir.

Yaraların iyileşmesi

Çinko, cildinizin bütünlüğünü korumaya ve yara iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Cildin onarımı ve yeniden büyümesi için gerekli olan bağ dokusu olan kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. Oksidatif hasar arttığında, vücudunuz doku yaralanmalarını iyileştirmekte zorlanabilir. Bu temel mineral, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan bir antioksidan mikro besindir. Ayrıca, iltihaplanmanın azaltılmasına ve yaranın yeniden yüzeye çıkmasına yardımcı olur, böylece çürük iyileşir ve örtülür.

Diyabet

Çinkonun insanlara yardımcı olabileceği en iyi şeylerden biri diyabetten kaçınmaktır. Bunun nedeni çinkonun, insülin dahil vücudumuzdaki hormonların çoğunun düzenlenmesi ve üretimi için önemli olmasıdır.

İnsülin, kan şekerinin yönetiminden başlıca sorumlu olan hormondur. İnsülinlerine duyarsız olan veya yeterince üretmeyen kişilerin kan şekerini kontrol etme olasılığı daha düşüktür. Bu, kan şekerinin yükselmesine ve sonunda diyabetin gelişmesine yol açabilir. Yeterince çinko tüketmenizi sağlayarak şeker hastalığına yakalanma olasılığını düşürebilirsiniz.

İshal

Çinko eksikliği, bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olabilir ve bu nedenle vücut ishale neden olan enfeksiyonlarla savaşamaz. Pek çok çalışma, gelişmekte olan ülkelerde akut ishali yüksek çocuk ölüm oranları ile ilişkilendirmektedir. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, çinko desteğinin yetersiz beslenen çocuklarda ishalin şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Nezle, soğuk algınlığı

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, vücuttaki bağışıklık sistemi ve çinko seviyeleri arasında bir bağlantı olduğunu gösterdi.

Özellikle ağızdan alınan formdaki çinko takviyeleri, soğuk algınlığı ve diğer hafif hastalıkların şiddetini ve süresini azaltmaya yardımcı olur. Bu mineral, soğuk algınlığı veya diğer enfeksiyonlar sırasında vücudu ağırlaştıran proinflamatuar sitokinlerin sayısını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, beyaz kan hücresi aktivitesini uyarma yeteneği, onu soğuk algınlığı ve enfeksiyonları azaltmak için ideal hale getirir.

Missouri Üniversitesi'nden Dr. Lili He, Microbiological Research'te yayınlanan bir araştırmada, pnömoni ve konjonktiviti içeren bulaşıcı bozukluklara ve mantar enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Yorum yap