
Büyüleyici Akdeniz'e daldığınızda, salkım anemon görebileceğiniz en büyüleyici ve görkemli mercanlar arasındadır. Sarı ve turuncu halıları andıran yoğun aglomerasyonlarda kümelendiği deniz mağaraları ve kaya aralıklarının oluşturduğu boğazlar gibi az aydınlatılmış alanlarda kayaların veya süngerlerin üzerinde bulabilirsiniz. Scientific Reports'ta yayınlanan bir çalışmada, Bologna Üniversitesi'nden bir araştırma grubu, genellikle "küme anemonları" olarak etiketlenen bazı mercanların farklı türlere ait olabileceğine dair kanıt buldu.
İki tip Parazoanthus axinellae vardır ve bunlar boyut, renk ve tercih edilen alt tabaka bakımından farklılık gösterir. Araştırmacılar bu mercanları, Banyuls-Sur-Mer'den (Fransa) Rovinj'e (Hırvatistan), Portofino, Olbia, Gallipoli ve Chioggia (İtalya) üzerinden Akdeniz'in 11 noktasında örneklediler ve DNA'larını karşılaştırdılar.
Çalışmanın yazarlarından biri olan ve aynı zamanda Bologna Üniversitesi Biyoloji, Jeoloji ve Çevre Bilimleri Bölümü'nde profesör olan Federica Constantini, "Parazoanthus axinellae'nin bu iki morfotipi arasında belirgin bir genetik izolasyon olduğuna dair kanıt bulduk. Bu, onların iki farklı türe ait olabileceğine inanmamıza neden oluyor" diyor. "Bu hipotezleri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız olacak. Tür kompozisyonu ve deniz popülasyonları bağlantı modelleri hakkındaki bilgiler, Akdeniz'deki biyoçeşitliliği korumak için etkili eylemler tasarlamak için çok önemlidir".
Öyleyse, bu iki tür küme anemon hangisidir ve nasıl farklıdır?

İnce tip salkım anemon
İlk tip ("İnce" tip olarak da bilinir) tüm Akdeniz'e (Adriyatik Kıyısı dahil) yayılır ve açık sarı renkli, uzun gövdeli ve uzun, ince dokunaçları vardır. İkinci tip ("Bodur" tip olarak da bilinir) kuzeybatı Akdeniz'de bulunur ve koyu turuncu renkli, ince tipe göre daha kısa, daha kalın bir gövde ve dokunaçlar sunar. Dahası, "İnce" morfotip, esas olarak Axinella cinsinin süngerlerinde yaşarken, "Bodur" türü esas olarak kayalık alt tabakalarda yaşar.

Bodur tip salkım anemonu
Araştırmacılar, analizleri sonucunda, "İnce" morfotipin genetik olarak süngerleri de kolonize eden ancak Karayipler'de (Parazoanthus anguicomus ve Parazoanthus capensis) yaşayan iki mercan türüne daha yakın olduğunu buldular. Öte yandan, "Bodur" morfotipi, Pasifik Okyanusu'nun sığ sularında yaşayan mercan türleri (Parazoanthus elongatus ve Parazoanthus juanfernandezii) ve bunun yerine Doğu Atlantik Okyanusu'nun derin sularında yaşayan bir türle ( Parazoanthus aliceae). Bu türlerin hiçbiri, esasen kayalık yüzeylerde yaşadıkları için süngerleri kolonileştiren bulunmadı.
Son yıllarda, küme anemonları kuzeybatı Akdeniz'in bazı bölgelerinde yüksek ölüm oranlarına maruz kalmdı çünkü, Akdeniz'deki suyun sıcaklığı mercanların alışık olduğu su sıcaklığına göre epey yüksek; ayrıca sıcaklık dönemleri de eskisine oranla daha uzun. Bu durum, mercanları zayıflatan ve bazı durumlarda mercanların ölümüne yol açan siyanobakterilerin çoğalmasına neden olmakta.
"Tür kompleksinin varlığı, bu mercanların yönetim ve koruma stratejilerini zorlaştırabilir. Aslında, farklı türler farklı özellikler gösterebilir. Örneğin, iklim değişikliğinin neden olduğu strese karşı farklı direnç gösterebilirler. Bu özellikler farklı yönetim stratejileri gerektirebilir "diyor Profesör Costantini. "Son olarak, Parazoanthidae familyasında gözlemlediğimiz çeşitliliğin, Akdeniz'in kırılgan ve hassas korallijenli habitatında yaşayan diğer türler arasında da bulunabileceği dikkate alınmalıdır".
Bu çalışma Scientific Reports'ta "Parazoanthus axinellae'nin iki Akdeniz morfotipi arasındaki genetik izolasyon kanıtı" başlığıyla yayınlandı. Çalışmayı yürüten araştırma grubu Bologna Üniversitesi Biyoloji, Jeoloji ve Çevre Bilimleri Bölümü'nden Adriana Villamor, Lorenzo F. Signorini, Federica Costantini, Marko Terzin ve Marco Abbiati'den oluşmaktadır.
Makaleyi okumak için lütfen burayı ziyaret edin.
eurekalert.org adresindeki yazıdan Türkçe'ye çevrilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder