
Kontrolsüz şekilde suyun içinde hareket ederek avlanan ve hedefi balıkçılık olan "hayalet" ağlar kadar kontrolü halen insanların elinde olan fakat konumlandıkları yer ve derinlik düşünüldüğünde halen kontrol altında olmayan ağlar kadar tehlikeli olabilen ağlar, hedef dışı olarak değerlendirebileceğimiz ama yine de pazarda kendine alıcı bulabilen tüketilebilir su ürünlerini avlamaktan çok öteye geçebiliyor: Örneğin yunuslar, kaplumbağalar ve hatta köpek balıkları.
Amatör ya da profesyonel balıkçılığın hangisinde olursa olsun, avcılıkta kullanılan ağların üst yakalarına küçük LED lambalar takmanın kaplumbağaların istenmeden avlanmasını %70'e ve aralarında yunusların da olduğu küçük memelilerin avlanmasını %66'ya kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Exeter Üniversitesi ve Peru'lu koruma örgütü olan ProDelphinus tarafından yürütülen araştırma 2015 ve 2018 yılları arasında Peru limanlarından kalkan küçük ölçekli balıkçı gemileri inceledi ve balıkçılıkta kullanılan ağların üst yakalarına donatılmış LED ışıklarının hedeflenen türlerin avcılığını etkilemediği bulundu. Bunun yanında LED ışıkların solungaç ağlarının deniz kuşlarının istemsiz şekilde avlanmasınını da %85'e yakın bir oranda azaltmayı desteklediğini buldu. Solungaç ağları, balıkların solungaçlarına dolanarak avlanma metoduyla çalışır ve dünyadaki pek çok ülkedeki küçük ölçekli balıkçılığın temmelini oluşturur.
Cornwall'deki Exeter'in Penryn kampüsündeki Ekoloji ve Koruma Merkezi'ndeki usta araştırmacılardan Alessandra Bielli solungaç ağı avcılığında genellikle deniz kaplumbağaları, balinalar , yunuslar ve deniz kuşları gibi tehdit altında olan türlerin yakalanma oranının yüksek olduğunu söylüyor.
Bu beklenmeyen avcılık, hedef dışı olan türlerin popülasyonlarında düşüşe neden olmakla birlikte solungaç ağlarıyla yapılan avcılığın ıskartasını azaltmak için henüz az sayıda çözüm var.
Duyusal ipuçları - yani bu durumda LED lambalar, su altında yaşayan bu canlılara orada bir ağ takımı olduğunu söylemenin yollarından birisi.
Araştırmayı yürüten araştırmacılar 864 solungaç ağının üst yakasına 10 metre aralıklarla ışık yerleştirdi ve sonuçları karşılaştırmak üzere her bir ağ bir başka ışıksız ağla karşılaştırıldı.
"Aydınlatılmış ağlardaki deniz kaplumbağası ve deniz memelilerinin avlanmasındaki çarpıcı azalma bu basit ve nispeten düşük maliyetli tekniğin bu türlerie nasıl yardımcı olabileceğini ve balıkçıların daha sürdürülebilir şekilde balık avlamalarına olanak tanıdığını göstermektedir. Umuyoruz ki diğer balıkçılar da ıskarka avcılığa karşı ağlarını aydınlatacaklar" diyor Exeter'den PhD derecesi almış olan ve Peru'daki STK örgütü ProDelphinus'dan Dr. Jeffrey Mangel.
Çalışma esnasında yakalanan kaplumbağaların çoğu - %86'sı, yeşil kaplumbağa iken geniş kafalı kaplumbağa ile dünyanın en küçük kaplumbağası olan tropik zeytin sırtlı kaplumbağa da ağlara takılan türlerden. Deniz memelilerine bakacak olursak, yakalananların %47'si uzun gagalı yunus, %26'sı bölgeye özgü olan esmer yunus ve %24'ü ise yunus ailesiden deniz domuzu olarak bilinen bir memeli.
Exeter Üniversitesi'nden Profesör Brendan Godley, çalışmanın ağlardaki ışıkların vahşi yaşamı kurtarmak için kullanışlılığını gösterdiğini belirtirken daha da sağlam ve uygun ışıklara olan ihtiyaca dikkat çekiyor.
sciencedaily.com'daki yazıdan Türkçe'ye aslına uygun şekilde çevrilmiştir, kısmi olarak adapte edilmiş bölümler içerebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder