
Su ürünleri endüstrisi, -en azından daha bilinçli tüketicileri barındıran ülkelerde- sürdürülebilir tedarik için gerekli katı kuralları karşılamak zorunda ve bunun gerektirdiği aksiyonları almak zorunda. Bu nedenle bir grup genç mezun DNV GL'de yazlarını limanlardan insansız şekilde yelken açabilen soğutma sistemli akıllı bir robot konteyneri geliştirmek için harcadılar.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre dünyadaki insanları besleyebilmek için besin üretimini 2050 yılına dek %70 oranında arttırmamız gerekli. Özellikle proteinler, Birleşmiş Millerler Sürdürlebilirlik Geliştirme Hedefleri (SDG) için son derece önemli. Kara tabanlı yetiştiricilik halihazırda sınırlarda bir yerlerde ve yeni nesilleri doyurabilmek için daha sürdürülebilir bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyor. Okyanuslar ise henüz kullanılmamış harika bir potansiyeli barındırıyor.
Verimli deniz ürünleri yetiştiriciliği yapmak için teknoloji bize benzeri görülmemiş fırsatlar sunmakta. Uzun raf ömrü için gelişmiş soğutma sistemleri, otonom gemiler ve maliyetleri düşürmek için büyük veriler yüksek ürün kalitesini sağlarken tüketicilerin de daha iyi bilgilendirilmesini sağlamakta.
Su ürünlerinin dağıtımı için alternatif bir tedarik zinciri: SEAtrue

SEAtrue, deniz ürünlerinin dağıtımını denizden sağlamak üzere geliştirilmiş bir tedarik zinciri. Tüketicilere yönelik bir uygulama olan TraceEat tüketicinin tercihlerine yönelik bilgileri gönderir ve kaynakların mümkün olan en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. Karmaşık soğutma teknikleriyle uzun raf ömrü sağlanmış deniz ürünleri akıllı "robot konteynerler" ile otonom bir şekilde transfer edilir. SEAtrue optimum dağıtım ve düşük emisyonlar sağlayan son teknoloji bir tedarik sistemidir. Dahası, talebi karşılamak için üretimin ayarlar ve sürdürülebilir bir su ürünleri ekonomisi oluşturur.
Kendiliğinden çalışan konteynerler işleme vasıtasından salınır ve belirlenmiş konteyner gemisi tarafından alınacak şekilde kendisini konumlandırır yada doğrudan en yakın sahildeki limana doğru yol alabilir. Bu şekilde deniz yoluyla ulaşım daha efektif bir hale gelir ve tüketiciye ulaşmak için en uygun yönlendirmeyi belirlemek için bağımsız konteyner gemiler filosundaki bilgiler kullanılır.
Deniz ürünlerinin nasıl üretildiği, çevresel etki, fiyat, taşıma mesafesi ve besin içeriği gibi konular son tüketici için daha fazla önem kazanıyor. Buna karşılık, bu gibi büyüme beklentileri su ürünleri yetiştiriciliği endüstrisinin hızlı genişlemesindeki değer zinciri içinde verimlilik, rekabet gücü ve kalite talebini artırıyor.
Sürdürülebilir okyanus ekonomisindeki büyüme
Otonom tedarik zinciri, tamamen otomatik işleme gemileriyle birlikte çalışan su ürünleri yetiştiriciliği tesisiyle başlar.
Bu işleme gemileri, açık denizden avladıkları deniz ürünlerini barındıran bir açık deniz yetiştirciliği çiftliği kümesini barındırır. Deniz ürünleri yeni bir soğutma teknolojisi yardımıyla 40 güne kadar raf ömrü sunan bir teknoloji ile işlenir ve soğutulur. Soğutmadan sonra ürünler Self-Propelled Smart Containers - Kendinden tahrikli Akıllı Konteyner adı verilen özel konteynerlerde saklanır.
Çözüm işe yararsa Norveç'teki ticarette ve iş dünyasında önemli bir fırsat ve ilerleme olacak. Öğreciler projenin global şekilde ölçeklenebileceğini umuyor çünkü karadan ve denizden protein takviye besinlere erişim her yer için mümkün değil.
Bu çözümle birlikte karada ilave alt yapı gerekliliği ortadan kalkmakta çünkü dağıtım pazara kendi kendine hareket edebilen konteynerle gerçekleşmekte. Büyük alt yapı yatırımları ve özel talepler olmadan kolayca ölçeklenebilmesi için, alt yapının az gelişmiş olduğu yerler için uygundur.
www.huffpost.com adresindeki yazıdan aslına uygun olarak Türkçe'ye adapte edilmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder