Denizden Babam Çıksa!

Navigation Menu

  • Anasayfa
  • Yayınlar
  • Videolar
  • Podcastler
  • Takip et

Karadan 60 km açıkta inci yetiştiriciliğinin ilk adımı

Karadan 60 km açıkta inci yetiştiriciliğinin ilk adımı

Sizce neden bir adamın harika inci yetiştiriciliği tesisi Abrolhos Adaları'nın tam ortasında mükemmel şekilde yerleşmiş?

İlk bakışta, suyu, elektriği ve işletme için minimum altyapısı olmayan bir küçük bir adada, anakaradan 60 kilometre uzaklıkta bir su ürünleri yetiştiriciliği kuluçkahanesini işletmek anlamına gelmez.

Batı Avusturalya'nın orta-batı kıyısındaki kabuklu deniz ürünleri kuluçkahanesinde her şeyin; pompaların ve klimaların; haftanın 7 günü ve günün 24 saati başarılı bir şekilde çalışabilmesi için jeneratörlerden güç alması gerekiyor.

Eğer bir pompa yada jeneratör bozulursa yeni bir tanesinin uçakla yada bir tekneyle anakaradan yollanması gerekiyor. Bu Murray Davidson tarafından yetiştirilen milyarlarda blacklip kabuklu larvasının hayatta kalmasının karşısında çok büyük bir risk.

Bilim ve doğa kombinasyonu

Yıllar geçtikçe adalar martı gübresi tedarik etmek için kullanıldı, bugün ise bir kaya ıstakozu avcılığı yapan filo kalmakta. Ilık Leeuwin akıntısı, adaların kalabalık alanlardan ve endüstriden uzakta olması, adaları dokunulmamış ve temiz kalmasına neden olan başlıca etmen.


Mr Davidson, deniz suyunu direk olarak kuluçkahanesine pompalıyor ve bu sayede inci yetiştiriciliği endüstrisi için büyüttüğü larvaların hayatta kalma fırsatlarını en iyi hale getiriyor.

Bir su ürünleri yetiştiriciliği tesisindeki suyun günlük değişimini karasal kökenli yetiştiricilikteki otlak alanının değişimine benzetiyor çünkü oluşan atıkları ortamdan uzaklaştırmak ve larvaların beslenip büyüdükleri çevreyi doldurmak için bu değişim çok önemli.

Fakat, elbette ki bu başarıyı sağlayan tek unsur bozulmamış su değil. Mr. Davidson ile 25 yıldır çalışan kuluçkahane uzmanı Tasmanya'lı Derek Cropp'a göre bu işin arkasında kanıtlanmış bilim var.

Murray'in Rat Adası'ndaki kuluçkahanesi ilkel görünebilir fakat burada çok fazla yaratıcı teknoloji var.

Tesiste çalışan çift, istiridye larvasının 30 - 35 gün içinde kabuğuna yapışmadan önce (spat) büyümesi için en iyi besini bulmaya çalışıyor. Bu süre zarfında Mr. Davidson "kabuk ayağına" meraklı şekilde gözünü dikiyor. Bir ayak dışarı çıktığında yerleşecek bir yer arar ki bu yer larvanın spat olacağı yerdir. Adalardaki inci çiftliklerine yollanmadan önce 60 gün boyunca burada kalacaklar.

Çiftlikler spatları alırlar ve iki yıl boyunca içine inci üretmek için bir çekirdek ekmeden önce takip ederler. O zamanlar bile her kabuğun bir inci üreteceğinin garantisi yoktur. Bazıları kabuğa doğru şekilde yerleştirilememiş olabilir yada kabul yerleştirilen çekirdeği kabul etmemiş olabilir.

İnci kileri

Mr. Davidson'un alg odası onun gururu ve neşesi. Larvaları beslemek için beş farklı alg türünün yetiştirildiği operasyonun kalbi bu odada. Larvaların doğru şekilde beslenmesini sağlamak için ideal karışımı hazırlamak yıllar aldı fakat bu her zaman böyle değildi.

İlk kuluçkahanesini 2008 yılında Coronation Beach'te açtığını ve ilk yıl 3 milyon spat ürettiğini hatırlıyor. Bu iyi bir sonuçtu. Fakat o yılı takip eden 3 yıl boyunca ise hiç spat üretemedi. Davidson, tüm bu larvaların neden öldüğünü anlamak için yıllarını verdiğini söylüyor.

Primary Industries'in NSW departmanından Wayne O'Connor'un "milyarları öldürmeden önce kendine kuluçkahaneci diyemezsin" dediğini hatırlıyorum.

Eh, ben bu rakamı iyi ve gerçek bir şekilde aştım.

Uzun ve zorlu bir yolculuktaydı, bir çok deneme yanılma yaptı fakat her seferinde azminden hiç bir şey kaybetmeden devam etti.

Turizm geliştirme

Blacklip kabuğu ile birlikte, Mr. Davidson restoranlara satmak üzere bir et kaynağı olarak penguen kabuğu da yetiştiriyor. Ayrıca planları arasında yerel bulunabilirliği olan koi kabuğu, deniz tarağı, deniz kestanesi ve deniz hıyarı kuluçkalamak da var.

Yerel olarak bulunabilen türlerin kullanılmasının avantajı ise ekosistemi alt üst edecek yeni bir şeylerin olmamasından kaynaklanıyor. Ancak Mr. Davidson adalardaki turizmi geliştirmeye ve insanların orada ne yaptıklarını görmeleri konusunda istekli.

Burada çılgınlıktan daha fazlası var.

Kiralık teknelerle adalara gelenler adayı ziyaret ettiklerinde evlerine götürmek üzere bir inci aldıklarında, onun nasıl yetiştirildiğini görmelerinde bir gelecek görüyor.

"Beş günlük balıkçılık turlarına çıkanlar turun son gününde adaya gelebilirler ve geride bıraktıkları sevdikleri için bir inci alabilirler."

abc.net.au adresindeki yazıdan orijinaline sadık kalınarak Türkçe'ye çevrilmiştir.

avusturalya avusturalya'da inci yetiştiriciliği inci inci yetiştiriciliği inci yetiştiriciliği nasıl yapılır istiridye spat Su ürünleri Yetiştiricilik
Facebook Twitter

Benzer içerikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)

Değişen iklim koşullarında, geleneksel yöntemlerle balık yetiştirmeye devam edebilecek miyiz?

Deniz, şimdiye kadar çeşitli yollarla hoyrat bir şekilde havaya saldığımız karbodioksidin çoğunu ve atmosferden de önemli miktarda ısıyı eme...

  • Hamsinin 11 faydası: Karadeniz'in mücevheri hakkında bilmeniz gerekenler
      Hamsi, Karadeniz ve bir iç denizimiz olan Marmara Denizi'nin bize sunduğu çok önemli ve faydalı bir değer. Kolay ve bol miktarda yapı...
  • Balık ve diğer deniz ürünlerinde kolesterol var mı?
      Tamam, kolesterol kötü bir şey gibi görünüyor ve balık yemek ise iyi; peki bazı balıklar da kolesterol yok mu? Ve hatta, biraz kolesterol ...
  • Balıkların solungaçları nasıl çalışır?
     Dünyada yaşayan tüm hayvanlar, yaşamlarını devam ettirmek için nefes alıp verirler. Bazılarının vücutlarının içinde akciğerleri vardır,...
  • 2020 yılında, dünyanın en büyük deniz aracı aynı zamanda bir balık çiftliği olabilir
    Daha büyük gemilere sahip olma arzusu, denizcilik tarihi boyunca deniz araçları üreten şirketlerin iştahlarını kabartan bir istek. Tek sefer...
  • Somon, sardalya, uskumru ve ringa: Yemek için en sağlıklı 10 balık hangisi?
    Dünya denizlerinde 32.000'den fazla balık türü var ve bunların neredeyse her birinin kendine ait karakteristik özellikleri var. Kendi ...

Konu başlıkları

  • ArGe (68)
  • Avcılık (27)
  • Eğitim (2)
  • İstilacılık (7)
  • Kirlilik (26)
  • Mutfak (20)
  • Röportajlar (6)
  • Sosyal (1)
  • Su ürünleri (142)
  • Sürdürülebilirlik (76)
  • Tasarım (3)
  • Teknoloji (33)
  • Tüketim (38)
  • Yaşam (20)
  • Yetiştiricilik (60)

© Denizden Babam Çıksa!.