Yaz gelirken: su ürünleri ile yapabileceğiniz 7 yeni yemek tarifi

Yaz gelirken: su ürünleri ile yapabileceğiniz 7 yeni yemek tarifi
Özellikle balıklar olmak üzere denizden çıkan hemen hemen her su ürünü, yazın sofralarımızda yer verdiğimiz başlıca gıda maddelerinden oluyor.

Balık, kalamar, karides, ıstakoz, ahtapot yada midye gibi su ürünleri, farklı yörelerde farklı pişirme metodları ile birbirinden farklı damak tadlarına hitap ediyor. Hazır tatil sezonu yeniden açılmaya başlamışken su ürünlerini kullanarak yapabileceğiniz yeni 7 yenilikçi yemek tarifini paylaşmanın zamanı.

Susam ve acılı ızgara somon



Klasik olarak bildiğimiz somonu bu yemekten ayıran en önemli özellik, bu yemekte somonun üzerine susam ve dereotu karışımının eklenmesi ve salatasının içine wasabi denilen, genellikle sushi tüketiminde sıklıkla kullanılan, oldukça acı ve görüntüsü itibariyle yeşil olan bir bitkinin kökünün eklenmiş olması. Fakat bu yemeğin acı kaynağında turşu süs biberi de kullanılabilir.

Tahin soslu ve sebzeli balık



Tıpkı yoğurt gibi, tahin de nötr tadı ile hem tatlıların hem de tuzluların içine girebilen önemli ve içeriği yönünden son derece faydalı bir malzeme. Susamların ezilmesiyle elde edilen tahin, ıspanak, semizotu yada ısırganotu gibi yeşil yapraklı sebzelerle ve balıkla birleşerek bir öğünde alınması gereken tüm besinlerin tamamlayıcısı oluyor. Sebzeli tahinli balık yemeği için tatlı su ve deniz balıklarının çoğu kullanılabilir.

Sarımsaklı avokado ezmesi üzerinde karides



Akdeniz bölgesindeki yetiştiriciliğinin artmasıyla birlikte avokadonun Türk mutfağındaki kullanımı da günden güne artıyor. Etli yemeklerde olduğu kadar su ürünleri yemekleriyle de gösterdiği uyum sayesinde besleyici, lezzetli ve kıvamlı bir meze olarak balıkların, karidesin ve ahtapot gibi diğer su ürünlerinin yanına giriyor. Kızartılarak zeytinyağına batırılmış ve roka ile karıştırılmış sarımsaklı avokado ezmesi üzerindeki karidesler avokadonun iyi ve lezzetli kullanım örneğini oluşturuyor.

Pankek hamuru üzerinde taze somon



Her ne kadar tütsülenmiş balık tüketmek konusunda hala ciddi tereddütlerimiz olsa da, toplumun bir kesiminin su ürünleri tüketim alışkanlıkları içine bu tüketim şekli girmeyi başardı. Farklı ağaçların odunları ile tütsülenerek birbirinden farklı ve lezzetli tatların elde edildiği somonları artık raflarımızda bulabiliyoruz.

Türk tüketim kültürü içinde de olan, basitçe biraz un, yumurta ve suyla hazırlanabilen pankek hamurunun üzerine koyacağınız biraz peynir ve bir dilim somon ile güzel bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.

Atıştırmalık kızarmış karidesler



Kolay ve hızlı pişmesi sayesinde karides, su ürünleri mutfağı için adeta bir kurtarıcı niteliğinde. Bizdeki lavaş ekmeği içindeki salata ve kızarmış karidesler de özel ama bir o kadar da keyifli akşam üstü atıştırmalıklarını oluşturuyor. Kırmızı lahana, soğan ve limonla birlikte servis edilen kızarmış karideslere aynı zamanda acı sos, ketçap ve maydonoz da ilave edebilirsiniz.

Avokadolu çıtır somon ve pirinç pilavı



Karidesle olduğu kadar balıklarla da iyi geçinen avokadonun bu seferki kullanımı püre halinde değil de bütün halinde karşımıza çıkıyor. Klasik olarak tavada kızartılmış ve üzeri çıtırlaştırılmış somon ve beyaz pirinç kullanılarak hazırlanmış olan pilavın yanında biraz limon ve taze mevsim sebzeleri besleyici ve pratik bir akşam yemeği olarak görülüyor.

Mangolu karides ızgara



Su ürünlerini özellikle çocuklara sevdirmenin yollarından birisi de onları daha cazip ve tatlı hale getirmek. Mangonun şekerli tadı ise çocukları cezbederken aynı zamanda onların su ürünlerinin besleyici etlerinden faydalanmalarına da destek oluyor.

Harlı ateşteki tavada yada ızgarada biraz tuz ile birlikte pişirilen karideslerin üzerine biraz sarımsak, limon, isteğe bağlı karabiber ve bir küçük boy mango; hatta dilerseniz tam olgunlaşmamış bir şeftaliyi doğrayarak çocuklarınızın bu yemekten daha fazla keyif almasını sağlayabilirsiniz!

Yorum Gönder