Denizden Babam Çıksa!

Navigation Menu

  • Anasayfa
  • Yayınlar
  • Videolar
  • Podcastler
  • bluefuture
  • Takip et

Nasıl spirulina yetiştirirsiniz?

Ekolojik yaklaşım altında, Su Ürünleri Yetiştiriciliği için
İmar, Yer Seçimi ve Alan Yönetimi E-posta adresine ücretsiz al →
Spirulinaya genel haliyle bir kez daha bakacak olursak eğer, karşımızda, bünyesinde  yüksek protein barındıran bir alg (su yosunu) buluruz. Mikroskop altında bakıldığında sprialsi bir görüntüye sahip olan ve mavi-yeşil alglerin içinde yer alan siyanobakterlerden olan Spriulinayı kuruttuğunuzda elde ettiğiniz kütlenin büyük bir kısmının (60% ile 70% arasında) protein olduğunu görürsünüz. Bu oran, su ürünlerinden elde edilebilecek protein miktarları tablosu içindeki en iyi rakamlardan birine tekabul eder. Bu protein oranın yanında, düşük yağ ve birim kütle başına düşen yüksek mineral ve vitamin oranıyla bu alg, insanların ve diğer canlıların beslenmesi üzerine çalışan profesyoneller için üzerinde durulması ve çalışılması gereken önemli bir türdür.

Spirulina’nın içinde neler var?

Sucul bir canlı olan spirulinanın bünyesinde yer alan bazı maddeler aşağıdaki gibi:

+ Vitaminler: Beta Karoten, B1 Thiamine, B2 Riboflavin, B3 Niyasin, B5 Pantotenik asit, B6 Piridoksin, B9 Folate, B12 Colobalimine, Vitamin A, Vitamin C (askorbik asit), Vitamin D, Vitamin E , Vitamin K , Vitamin H Biotin, Inostitol
+ Mineraller: Kalsiyum, Selenyum, Demir, Magnezyum, Potasyum, Krom, Bakır, Germanyum, Manganez, Fosfor, Sodyum, Çinko, Klorid, İyodin
+ Doğal Pigmentler: Fikosiyanin, Klorofil, Karotenoidler
+ Doğal Karotenoidler: Karotenler, Beta Karoten, Xanthophylis, Myxoxanthophyll, Zeaxanthin, Cryptoxanthin, Echinenone, Diğer Xanthophyl
+ Doğal Fitonutrientler: Gamma-Linolenik Asit, Alfa-Linolenic Asit (ALA), Linoleic Asit (LA), Stearidonic Asit (SDA), Eicosa Pentaenoic Asit (EPA), Docosa Hexaenoic Asit (DHA), Arachidonic Asit (AA), Glycolipidler, Sulfolipidler, Polisakkaridler

Bugün, özellike su ürünlerine yatırım yapan ülkelerdeki şirketlerin ürettiği farklı formlarda spirulina ürünleri var. Gıda takviyesi olarak kullanılabilecek tabletler ve şurupların yanında, algin kullanım alanını yaygınlaştırmak adına farklı kullanım alanları da yaratılmaya devam ediyor. Bunlar içinde göze en çok çarpanlar arasında, spirulinalı makarna çeşitleri yada spirulinalı çikolatalar, gofretler yada nugalar sayılabilir.

Direk olarak ticari ölçekte spirulina yetiştirmek için büyük miktardaki su kütlelerine ihtiyacınız var fakat yalnızca kendi ihtiyacınız için, basit yöntemlerle kendi spirulina tarlanızı hasat alabilirsiniz.

Doğal ortamında spirulina alginin kalsiyumca zengin sert sularda yetiştiği gözlemlenir. Ticari olmayan ölçekte yapılacak olan yetiştiricilik modelinde, kullanılacak suyun en iyi 35 derece civarında olması beklenir fakat alg, daha düşük sıcaklıkları 40 derece gibi değerleri de belirli süreler için tolere edebilir. Ortamda, algin kolaylıkla yetişip gelişmesi için uygun besin maddelerinin olması gerekir. Bunlar da potasyum ve azot gibi elementlerle bu elementlerin oluşturduğu çeşitli bileşiklerdir. Kültürün yapıldığı suyun alkali olmasına ve iyi ışık almasına dikkat edilmelidir. Eğer birim alandan yüksek miktarda spirulina elde edilmek isteniyorsa, suyun çeşitli yöntemler kullanılarak iyice havalandırılması, alglerin sürekli hareket halinde tutulması ve sürekli ışıklandırılmaları gereklidir.

Evinizde küçük ölçekte yapacağınız spirulina yetiştiriciliği için aşağıdakilere sahip olmalısınız:

+ Yetiştiricilik için ayak altında olmayan, temiz ve mümkünse diğer mikroorganizamalardan arındırılmış bir aan (tezgah vb.)
+ Saf spirulina mayası
+ İyice dezenfekte ve steril edilmiş büyük ölçekli kavanozlar
+ Suyu havalandırmak ve algleri sürekli hareket halinde tutmak için dezenfekte ve steril edilmiş havalandırma sistemi (borular, hava taşları ve motor)
+ Hazır elde ettiğiniz yada kendiniz hazırladığınız besin kompeksi (ticari ölçekte çeşitli özellikteki gübreler kullanılabiliyor)
+ Gün ışığı yada gün ışığına yakın değerlerde kesintisiz ışık veren lambalar
+ Hasat için küçük göz açıklığındaki fileler, süzme kağıtları
+ Hasat ettiğiniz spirulinayı kurumak için fırın (alan sıkıntınız yoksa sererek de kurutabilirsiniz)

Sistemi kuruyoruz:

Öncelikle yetiştiricilik yapacağınız yeri iyice temizleyin. Direk olarak kültürle temas edecek hiç bir yere çamaşır suyu, tuz ruhu yada deterjan bazlı bir temizleyici değdirmeyin. Eğer temizlikle ilgili kafanıza takılan sorunlarınız varsa sirke kullanabilirsiniz.

Yetiştiricilik yapacağınız sistemi kurun:

Kaplarınızı temiz suyla doldurun. Koymadan önce suları kaynatabilirsiniz yada  kapalı hazır sulardan kullanabilirsiniz. Fakat suyun pH derecesini 8 ile 10 arasına, tuzluluğunu da 0,8% ile 0,20% arasına ayarlamanız gerekecek. Eğer bulabiliyorsanız direk olarak sodyum karbonatlı suları da kullanabilirsiniz.

Steril ve dezenfekte ettiğiniz havalandırma sistemini kabınıza yerleştirin. Hava taşının suyun içinde çözünmediğinden ve suyun kimyasal özelliklerini etkilemediğinden emin olun.
Motoru yerine takın ve çalıştırın. Suyun sorunsuz şekilde kabın içinde hareket ettiğinden emin olun. Kullandığınız kapların yuvarlak formlu olmasına dikkat edin. Suyun daha rahat hareket etmesini sağlar.

İpucu: Suyun içine verdiğiniz havayı ne kadar küçük gözlü hava taşlarından geçirirseniz, havanın suyun içinde çözülme oranı artar.

Sistemi güneş ışığını alacak yerine taşıyın yada güneş ışığı lambasını prize takarak çalıştırın.
En az iki gün boyunca sistemi çalışır halde tutarak suyun oksijenlenmesini sağlayın. Bu arada gözlem yapın. Suyun içinde herhangi bir istenmeyen üreme varsa spirulina kültürünü sisteme katmadan suyu değiştirin.

Bekleme süresinin sonunda eğer suyunuzun içinde herhangi bir yabancı tür üremesi yoksa spirulina kültürünün bir kısmını içine ekleyerek yetiştiricilik sistemininizi kurun.

– Tüm Spirulina mayasını bir seferde harcamak yerine, başarısız olduğunuzda kültürünüzü tekrardan başlatmak için mayanın bir kısmını ayırmayı ihmal etmeyin.

– Azdan  çoğaltma yöntemini uygulamak, kesin sonuca ulaşmak için en iyi seçenek olabilir.
– Belirli bir sürenin ardından, sistemin içinden olgun bireylerin çekilmesi, genç bireylerin büyümesi için gereklidir. Düzenli olarak hasat etmeyi unutmayın.

– Eğer evinizde evcil hayvanınız varsa, onun üzerinden sisteme bulaşmalar olabileceğini göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri alın.

Keyifli hasatlar!
Etiketler: ArGe Çevre protein kaynağı spirulina spirulina yetiştiriciliği Su ürünleri sucul protein kaynağı sürdürülebilirlik Yetiştiricilik yetiştirmek
Yayınlanma tarihi: Ağustos 26, 2015

Benzer içerikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa
Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom)

En çok okunanlar

  • Hamsinin 11 faydası: Karadeniz'in mücevheri hakkında bilmeniz gerekenler
      Hamsi, Karadeniz ve bir iç denizimiz olan Marmara Denizi'nin bize sunduğu çok önemli ve faydalı bir değer. Kolay ve bol miktarda yapı...
  • Somon, sardalya, uskumru ve ringa: Yemek için en sağlıklı 10 balık hangisi?
    Dünya denizlerinde 32.000'den fazla balık türü var ve bunların neredeyse her birinin kendine ait karakteristik özellikleri var. Kendi ...
  • Denizaltında şaşırtıcı ittifak: geleneksel simbiyotik yaşam yorumuna modern bir dokunuş
    Japonya'nın güneydoğu kıyısı açıklarındaki Kumano Denizi 'nin derinliklerindeki Hermit yengeçlerinin kabuklarının üzerine yerleşm...
  • Balıkların solungaçları nasıl çalışır?
     Dünyada yaşayan tüm hayvanlar, yaşamlarını devam ettirmek için nefes alıp verirler. Bazılarının vücutlarının içinde akciğerleri vardır,...
  • Hangi ton balığı: Yağda mı, suda mı, konserve mi?
     Ton balığı, hemen hemen herkesin en kolay erişim sağlayabildiği yaygın bir su ürünü. Her ölçekten markette kolayca bulunabilecek olan ton b...

Konu başlıkları

  • ArGe (69)
  • Avcılık (27)
  • Eğitim (3)
  • İstilacılık (8)
  • Kirlilik (27)
  • Mutfak (21)
  • Röportajlar (6)
  • Sosyal (1)
  • Su ürünleri (143)
  • Sürdürülebilirlik (76)
  • Tasarım (3)
  • Teknoloji (33)
  • Tüketim (41)
  • Yaşam (25)
  • Yetiştiricilik (61)

Hakkımızda...

denizdenbabamciksa.com, deniz ürünleri tüketimini olumlu yönde geliştirmek ve deniz ürünlerinin faydalarından en iyi şekilde yararlanmak amacıyla kaliteli bilgileri farklı formatlarda anlaşılır bir şekilde aktarmayı amaçlayan bir içerik ağıdır.

Kaynaklar

Blue Future
Yayınlar

Öne çıkan başlıklar

Kirlilik
Sürdürülebilirlik
Teknoloji
Tüketim
Yaşam

Bağlantılar

kaanugrasiz.com
Videolar
Podcastler
Sesli kitaplar

© Denizden Babam Çıksa!.