
Avrupa Birliği'nin finansmanını sağladığı yeni bir proje, yüksek teknoloji yardımıyla gerçekleştirilen üreme metodlarıyla, hastalıkların nasıl minimize edeceğini, hızlı ve çevreci bir büyütmenin nasıl olması gerektiği konusunu çalışıyor.
Fishboost tarafından yürütülen projede, altı tür için besleme metodları üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bu türler ise Atlatik somonu, sazan, levrek, çipura, kalkan ve alabalık. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje, herhangi bir genetik modifikasyon hedefini barındırmıyor, yalnızca genetik olarak daha güçlü bireyleri seçmeyi amaçlıyor. Geleneksel üreme yöntemleriyle modern olanların bir karması niteliğini taşıyan bu yeni proje, seçili türlerin üreme verimini arttırmanın ve hastalıklara karşı daha dirençli bireylerin ortaya çıkarılmasını hedefliyor.
Aynı ekip, aynı zamanda stokların iyileştirilmesi için genetik bilgileri bünyesinde işleyerek daha sağlıklı bireylerden oluşan popülasyonların oluşmasına katkı sağlayacak bir yazılımı da geliştirmeye devam ediyor.
Projenin koordinatörü Norveç Gıda Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Anna Sonesson, projeyle ilgili olarak Avrupa'daki su ürünleri yetiştiriciliği sisteminde üremenin daha az yer tuttuğunu ve bunu geliştirmenin daha iyi yollarını aradıklarını ifade etti.
Avrupa Birliği verilerine göre, dünyada artan protein ihtiyacı, önümüzdeki yıllarda daha fazla su ürününün üretilmesi ihtiyacını doğuracak. Avrupa içinde, yalnızca genetik olarak güçlendirilmiş 10 stok kullanılarak daha iyi bir su ürünleri üretimi sanayisi oluşturulabileceği savunuluyor.
Kaynak: http://goo.gl/q0Nggl
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder