
Valparasio Üniversitesi’nde Dr. Alejandro Dinamarca liderliğinde çalışan bir grup araştırmacı, sekiz yıldır üzerinde çalıştıkları araştırmalarının sonucunda, Şili’deki somon üreticilerinin başındaki en büyük sorunlardan birisi olan bir patojenin kendi arasındaki iletişimini bloke etti.
Bu yeni çalışmanın, antibiyotiklerin aksine çevreye zarar vermediğini ve patojenin antibiyotik direnci geliştirmediğini açıklayan uzmanlar, bu yaklaşımın sürdürülebilirlik, verimlilik ve gıda güvenliği konusunda yepyeni ufuklar açtığını eklediler.
Uzmanlar, balıkların yemlerine katılacak olan bu yeni biyoteknolojik buluşun su ürünleri sektöründe ürün sağlığı için yaygın olarak kullanılan ve patojenlerin direnç geliştirmesine neden olan antibiyotik kullanımını azaltacağı görüşünce. Böylece su ortamında gereğinden fazla kullanılabilen antibiyotik maddelerin ortamdan elimine edilmesine katkı sağlanmasının yanında istenmeden meydana gelen ve yetiştiricilik ürünlerinin verimilik ve kondisyonlarını düşüren direnç mekanizmalarının oluşmasının da önüne geçilecek.
Üniversitenin Mikrobiyal Biyoteknoloji Laboratuvarında geliştirilen ve özellikle somonlar için gıda takviyesi niteliğinde olan ürünün çevreye herhangi bir zararının olmadığı belirten Dr. Dinamarca, takviyenin ayrıca balık çiftlikleri ve çiftliklerin çevreleri için toksik etki yaratmadığını ekledi. Doktor, geliştirdiği katkı maddesi sayesinde su ürünleri üretiminde antibiyotik kullanımının son bulacağı görüşünde.
Şili’de üretilen somon balıklarında Norveç’tekilerden 400 kat kadar daha fazla antibiyotik madde kullanılıyor olmasından ötürü Şili’de üretilen su ürünlerinin özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği bölgesine ithalatında ciddi kısıtlamalar söz konusu.
Kaynak: http://goo.gl/Yq9Ib7
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder